úterý 22. března 2011

Náhubek

Ani jeden z dále naznačených případů nechci nijak zlehčovat, nicméně jedna věc mi není jasná. Už mnoho měsíců platí tzv.náhubkový zákon, díky němuž se mimo jiné nesmíme dozvědět, jak se jmenuje či vypadá grázl, který spáchal trestný čin, pokud je mladistvý. Stejně tak ale novináři nesmí zveřejnit fotku ani jméno oběti trestného činu.
Abych tedy byl korektní - minulý týden nalezli policisté tělo mladistvé osoby, po níž se pět měsíců pátralo. Po celou dobu se ve sdělovacích prostředích ukazovala její fotka, stejně jako se všude skloňovalo její jméno. Samozřejmě každý soudný člověk pochopí, že jinak by to ani nešlo. Jenže jakmile se potvrdilo, komu tělo patřilo, následoval obrat o 180°. Od té doby se zákon aplikuje ( http://www.tyden.cz/rubriky/domaci/krimi/ztracene-deti/ma-vrazda-anicky-loupezny-motiv-vrah-chtel-asi-i-klice_196616.html).
V závěru minulého týdne ovšem také proběhl soud s radikály, kteří vypálili dům ve Vítkově. Nevím, chtěl bych doufat, že srdceryvné reportáže, které se objevovaly v televizi v průběhu celého týdne neměly za úkol ovlivnit odvolací soud, který by měl zůstat nezávislý na veřejném mínění. V každém případě vím, že mladistvá oběť tohoto činu splňuje požadavky náhubkového zákona (vždyť ji to ohrozí na celý život) a přesto se ve všech sdělovacích prostředcích objevují její fotografie, stejně jako její jméno. Neporušuje se zde náhodou nějaký paragraf?
Potom je tu ještě jedna dětská oběť z poslední doby - Patrik. Toho menšinová dvojice zbila a znásilnila jen proto, že byl bílý. V tomto případě byl náhubkový zákon původně dodržen tak dokonale, že se o něm téměř nikdo nedozvěděl. Nebýt několika bloggerů, kteří jej vytáhli na světlo.(http://prasek.blog.idnes.cz/c/182455/Zase-uz-je-cerna-svine-vic-nez-svine-bila.html, http://kriz.blog.idnes.cz/c/182515/Temer-ubity-Patrik-je-proti-popalene-Natalii-clovekem-2kategorie.html) Také proběhl soud. Útočníci samozřejmě zůstali tajní. Snad jen hodnota IQ jednoho z nich by mohla něco napovědět, to je vše, co nám bylo napovězeno.
Když si potom přečtu příspěvky některých chytráků, říkám si, že by snad bylo lepší, kdyby ten náhubek skutečně dostali. Už třeba jen z úcty k obětem...(http://robertpoch.blog.idnes.cz/c/183013/Patrikovi-nechteli-ohnem-vyhladit-rodinu-ale-Natalce-ano.html)

Blog v novém

Vítejte na nové stránce Pařánkova blogu, import obsahu z blog.cz byl dokončen. Postupně proběhnout ještě určité úpravy. Případné problémy mo...