čtvrtek 19. prosince 2019

Výlet na vánoční Žleby...;-)

V sobotu 30.11. jsme si udělali předvánoční výlet do Žlebů u Kutné Hory. Na tamním zámku se konaly vánoční prohlídky a mě napadlo, že by nám to mohlo pomoci zahájit takovou tu sváteční atmosféru. Kluci navíc už v létě nadhodili, že by docela rádi do nějakého zámku, čímž jsme je dřív nechtěli trápit.
Prohlídku jsme si podle instrukcí na webu zarezervovali na odpoledne a z domova vyrazili docela na poslední chvíli. Čili přesně tak, jak to nemám rád. Do toho jsme měli smůlu, že před námi se hned ve vedlejší vesnici objevil náklaďák, který se nedal předjet. Na rovině sice jel běžnou rychlostí, ale stačilo sebemenší stoupání a funěl maximálně sedmdesátkou. A to se nám vůbec nehodilo. Nejvíc ke vzteku ovšem bylo to, že měl úplně stejnou trasu, a až v úplném závěru, když jsme opouštěli Čáslav, přes níž stále vede objížďka, po které jsme prvně jeli už při červnové cestě do Jihlavy, odbočil jinam. Na parkoviště pod zámkem jsme dorazili ve čtvrt. Rezervaci jsme měli na půl, ovšem vstupenky se měly vyzvednout nejdéle 10 minut před začátkem prohlídky. K zámku to ještě chvilku trvalo, ale přestože naše vstupenky už byly vydány někomu jinému, i tak nás paní pokladní do skupinky laskavě vmáčkla.
Zámek Žleby je sice poměrně nedaleko od našeho bydliště, ale nikdy jsme tam nebyli. O to víc mě překvapilo, jak je veliký a udržovaný, nějak jsem totiž žil v domnění, že půjde spíš o jakýsi zámeček.
Prohlídka trvala skoro hodinu a nebyla ani trochu nudná. Obsahovala i dvě hrané vtipné scénky a na samotný závěr jsme pak dostali čerstvě upečené ještě teplé koláče.
Po skončení jsme si ještě zámek z venku pořádně prohlédli a pak pomalu zamířili na parkoviště. Určitě se vrátíme ještě někdy v létě.

Blog v novém

Vítejte na nové stránce Pařánkova blogu, import obsahu z blog.cz byl dokončen. Postupně proběhnout ještě určité úpravy. Případné problémy mo...